Fra svarte negler til datahender

Trodde du bilbransjen bare trenger folk som er glad i å skru? Da er det kanskje lurt at du leser litt videre.

Du må nok også lære deg å skru skal du bli bilmekaniker, men i 2014 er andre typer kompetanse vel så viktig.
– Vi trenger teoriflinke folk som er glad i data og som behersker engelsk. Biler i dag er styrt av avansert datateknologi, og det er stadig ny teknikk å sette seg inn i. Til det trengs folk som er teoretisk oppegående. Da er det synd at teoristerk ungdom ofte blir rådet av voksne til å satse på tradisjonelle, teoretiske utdanningsløp. Det kan være rett for noen, men for mange kan bilfag være et godt alternativ, sier Ingolv Bengtsen, daglig gleder på Bilhuset Visborg i Verdal Industripark.

Problemløser via skjerm og mutter
På hvite fliser i et rent, lyst verksted hos Bilhuset Visborg møter vi Kristian Myrmo Kjørås. Han har vært bilfaglærling i snart to år, og er lovt fast arbeid etter at lærlingetiden er over.

– Jeg har vært heldig, dette er en fin plass å jobbe på, sier Kristian.

– Hvorfor valgte du å bli bilmekaniker?
Ansiktet til Kristian lyser opp i et stort smil.
– Det er jo bil! Jeg elsker alt fra å kjøre bil til å ligge under dem og skru. Løse problemer via dataskjermen gjør jeg også gjerne. Jeg er ganske vant til å holde på med data, og synes det er ok. Når jeg får en bil framfor meg, gjerne med et problem som er litt vanskelig å løse, da er jeg på rett sted i verden!

Bilde-1b.2.0

Trenger teoristerke elever
Ingolv Bengtsen skulle gjerne hatt flere lærlinger som Kristian.
– Det er generelt et behov over hele Norge for fagteknikere og elever med litt mer teoretisk utdanning. Vi vil gjerne at elevene tar elektrolinje første året på videregående, og så bilfag andre året, før de går ut og blir lærlinger. Da får de med seg en teoretisk balast som vi trenger, sier Ingolv.

Han har vært leder i Nord-Trøndelag Bilbransjeforening og styreleder for Opplæringskontoret for bil- og transportfag i Nord-Trøndelag, og har også sittet i styret for Norges Bilbransjeforbund.

Samlokalisering og samarbeid
Klyngen av bilbedrifter i Verdal holder til i Verdal Industripark, og har slått seg sammen i det de kaller Bilby’n Verdal.
– Samlokalisering i industriparken er fint for oss. Vi har vårt eget felles forum hvor vi jobber i lag med blant annet opplæring, rekruttering og markedsføring. Til daglig konkurrerer vi om kundene, men vi ser likevel at det er smart å samarbeide om mye, spesielt i forhold til kompetanseheving og opplæring. Der må vi hele tiden være i forkant, sier Bengtsen.

Visste du dette om Bilby’n Verdal?

– Verdal er et kraftsenter på bil i fylket, og Bilby’n Verdal er den største klyngen av bilbedrifter i hele Nord-Trøndelag.
– Verdal videregående skole har egen bilfaglinje, med høye søkertall hvert år.
– Alle bedriftene i Bilby’n tar imot utplasseringselever i bilfag.

– Bedriftene i bilbyen omsetter for over 1,1 milliard i året.
– Bedrifter i Bilby’n Verdal er Bilhuset Visborg, Visborg Auto, Madsen Bil, Madsen Service, Tønne Karosseri og Lakkering, Verdal Bil og Elektro, Veimo og Molde, Prøven Bil, Motor Trade, Vianor, Tevo Dekk, Verdal last og buss AS og Norsk Scania.