Møteplassen digi, Ingrid og Lars Petter

Korona ga nytenking rundt yrkesmesse

Yrkesmessa på Industriens Dag har vært stedet der man fikk prøve gravemaskin eller VR-briller. I år får elevene muligheten fra skolebenken.  

Over 40 bedrifter i forskjellige bransjer har spilt inn video der de forteller og viser hvordan det er å jobbe i deres yrker. Alle studieretningene i den videregående skolen i Trøndelag er representert. 

Tidligere har det nok vært litt overveldende for elevene på Møteplassen. Man kommer inn og blir møtt av en drøss med bedrifter. Det har kanskje ikke vært så systematisk. Nå får elevene muligheten til å sitte i ro og fred på en digital flate, der de kan gjøre bevisste valg på hvilke bedrifter de ønsker å prate med, sier Tore Svartås, som er prosjektleder for Industrinavet i Trøndelag.  

Møteplassen, som gjør arrangementet unikt sammenlignet med lignende happeninger, blir i år digitalt – Møteplassen Digi

– Vi har funnet en god digital løsning. Med bistand fra fylkeskommunen og et samarbeidsvillig næringsliv, kan vi tilby 2500 elever i Trøndelag et spennende opplegg i år også, sier Furunes. 

Landets beste yrkesmesse 

I fjor erklærte Trønder-Avisa at Industriens Dag er «landets beste yrkesmesse for ungdom». 

– Vi har klart å skape et unikt arrangement. Gjennom den digitale møteplassen håper vi at elevene ser mulighetene som fins i næringslivet. Det er et stort behov for fagarbeidere, men også for andre retninger, sier Ingrid Dahl Furunes i Verdal næringsforum, som er medarrangør.  

Etter presentasjonene kan elevene booke individuelle samtaler med bedrifter de er interessert i å vite mer om. Møtene skjer fortløpende på nettbaserte løsninger. Slik oppnår man en-til-en-kontakten som er viktig når man har konkrete spørsmål som en rådgiver på skolen ikke kan svare på.  

Konferanse utsatt 

Hvert år utfordrer arrangørene elever og bedrifter med et utvalgt tema. I år er det «bærekraft og omstilling». Programkomiteen hadde gjort alt klart til å arrangere fagkonferansen Industriens Dag med dette som tema.  

– Vi har et meget godt program som vi gledet oss til å vise trønderske næringslivsledere. Dessverre har vi vært nødt til å utsette konferansen på Stiklestad på grunn av økning i koronasmitte. Men vi satser på å kommer tilbake med den senere, sier Tore Svartås. – Når det blir er ennå ikke avklart.  

Styreleder Lars Petter Sjøvold forteller at Industrien Dag er en arena hvor nettverk bygges og nye samarbeidsprosjekter etableres. 

– Vi ønsker å inspirere næringslivet i regionen til å ta grep om fremtiden. Ved å tilføre kompetanse og tilrettelegge for innovasjon, vil vi skape positive spiraler for næringslivet slik at regionens konkurransekraft øker, sier han. 

Industriens Dag har vært i rivende utvikling siden oppstarten for syv år siden, ifølge Svartås: 

Vi ser at det er stadig voksende tilslutning fra regional industri. Hele veien har vi hatt en sterk deltakelse fra næringslivet. Dette er ikke en samlingsplass for politiske og administrative beslutningstakere, men for bedriftene. 

– Dette er et arrangement for og med bedriftene, sier Furunes. 

* Skrevet av Markedsavdelingen Mediehuset Innherred *