GLEDER SEG: Silvija Seres gleder seg til å komme til Verdal og prate om livslang læring og driverne, bærekraft, digitalisering og teknologi.
GLEDER SEG: Silvija Seres gleder seg til å komme til Verdal og prate om livslang læring og driverne, bærekraft, digitalisering og teknologi.

Demokratiet i fare, hvis verden ikke henger med 

Teknologieksperten Silvija Seres (51) brenner for at vi alle skal være med på den digitale revolusjonen, ellers blir vi overkjørt. Den engasjerte foredragsholderen besøker Verdal for første gang under «Industriens Dag».

– Jeg har snakket med mange i Proneo-klyngen i Verdal, men kun digitalt. Der er det masse flinke folk – så jeg gleder meg til å møte de igjen, forteller matematikeren og teknologiinvestoren, som opprinnelig kommer fra det gamle Jugoslavia.

Hun begynte å studere informasjonsteknologi (IT) ved universitetet i Oslo i 1989. Ble ferdig med masteroppgaven i 1996, senere tok hun en doktorgrad ved universitetet i Oxford i England.

– Hvordan havnet du i Norge?

– Min far var forsker, i Bergen, hans engasjementet ble forlenget og etter hvert kom min mor og søster opp fra Jugoslavia, i 1988 flyttet jeg hit.

 

FAKTA:

NAVN: Silvija Seres

ALDER: 51

BOR: Fornebu ved Oslo

KJØRER: Toyota Prius og Tesla 3

STILLING: Grunder og styreproff

UTDANNING: Doktorgrad fra Oxford, MBA fra Insead

SER HELST PÅ: Gode serier på Netflix og dokumentarer

HØRER HELST PÅ: Bob Dylan

LESTE SIST: The Norsemen (Lydbok)

REISER HELST TIL: Montenegro

HOBBY: Fire barn, to jenter på 8 og 10 år, to gutter på 12 og 14 år.

BRENNER FOR: At alle skal være med på den digitale revolusjonen, ellers blir vi overkjørt

 

Silvija Seres har hatt mange jern i ilden siden hun ble ferdig med doktorgraden ved Oxford i 2003. Hun hadde en del engasjement i 2002 – blant annet som forsker i Kina i tre måneder, og assisterende professor ved det første private universitetet for kvinner i Saudi-Arabia i fem måneder. Fra 2004 til 2008 jobbet hun for Fast Search & Transfer, et internasjonalt IT-selskap med over 850 ansatte og hovedkontor i Boston, USA. Fra 2008 til 2011 jobbet hun for Microsoft med kontor i Oslo. Etter den tid har hun vært sin «egen» arbeidsgiver og hatt en rekke styreverv.

– Jeg har tre hatter. Den første er mine styreverv, i dag er jeg styreleder i Norsk Rikstoto og fire styreverv, blant annet Det Norske Veritas (DNV) og Ruter AS. Den andre er mine foredrag og investeringsvirksomheter gjennom selskapet TechnoRocks. Det tredje er selskapet LØRN TECH, som jeg har grunnlagt og er daglig leder i. Vi har podcaster og tilrettelegger læringsprogram for bedrifter som er interessert som er interessert i å utvikle seg.

– Har det vært en rolig tid for foredragsvirksomheten under pandemien?

– Ja, relativt rolig til å begynne med, men et halvt år før gjenåpning så kom det en del forespørsler, så jeg har hatt en del digitale foredrag – men nå begynner jeg med litt reising, Verdal er en av de første stedene jeg besøker etter gjenåpningen.

– Du brenner for at alle skal være med på den digitale revolusjonen, ellers blir vi overkjørt, sier du. Kan demokratiet være i fare?

– Absolutt, for det handler om å tolke data, bruke de riktig. Samfunnet, det vil si de viktigste institusjonene vi har – må bli drivere av veksten digitalt, hvis ikke vil ting havne utenfor vår demokratiske kontroll.

– Vi må øke vår kunnskap, ting kan endres fort og brutalt hvis vi ikke henger med i svingene. Etiske verdier må dyrkes, vi må vise hvordan vi vil at verden skal være. Profittbehovet vil alltid prøve å overvinne felleskapets verdier, mener hun.

Og Silvija Seres vet hva hun snakker om. Med bakgrunn fra algoritmeforskning i Oxford, utvikling av søkemotoren Alta Vista i Silicon Valley, strategisk ledelse i Fast Search and Transfer, og tjenesteutvikling i Microsoft, så er det ingen lettvekter som kommer innom Industriens Dag i Verdal 17. og 18.november.

– Er det noen du skal drikke kaffe med eller møte når du er her i Verdal?

– Nei, jeg har ikke planlagt noe, men jeg tar gjerne en kopp kaffe med noen jeg treffer. Jeg vet at det drives mye med innovasjon i praksis og jeg gleder meg til å høre mer om hva som skjer i området når jeg kommer, sier Seres som skal ha sitt foredrag rundt klokka 10.15 torsdag 18.november.

Tema for Industriens Dag 2021 er «Kompetanse og rekruttering». Industriens Dag er åpen for alle interesserte. Påmelding skjer her:

INDUSTRIENS DAG 2021 – Industrinavet i Trøndelag

* Skrevet av Markedsavdelingen Mediehuset Innherred