BULLS EYE: Sanna mener Spera-jobben i sommer har hjulpet henne å se utdanningen og hjemstedet Verdal – i et nytt lys. Foto: Privat
BULLS EYE: Sanna mener Spera-jobben i sommer har hjulpet henne å se utdanningen og hjemstedet Verdal – i et nytt lys. Foto: Privat

Traff blink med sommerjobb

Sanna Saksvoll (25) fra Verdal ville ha en sommerjobb som var relevant for jusstudiet. Hos Spera AS fikk hun erfaring og et innblikk som har endret kursen på utdanningsløpet hennes.

Spera AS er et prosjektadministrativt rådgivende ingeniørfirma i Verdal – og ikke med første øyekast et naturlig valg for en vordende jurist. Men Sanna ser helt annerledes på det – nå.

#HEIMKJÆRT: Hjem til Verdal skal Sanna, til Industriens Dag i november – og kanskje en liten høstferietur før den tid. Foto: Privat

– Jeg visste ikke helt hva jeg bega meg ut på, men jeg har alltid likt prosjektrelatert arbeid. Her traff jeg blink, sier Sanna, som forteller at hun i sitt femte og siste år på jusutdanningen i Bergen har valgt plan- og bygningsrett som valgfag.

Kjent med Verdal på en ny måte

Sanna stortrivdes hos daglig leder Dag Voll og gjengen i Spera i VIP-senteret i Verdal Industripark. Hun mener det var en relevant erfaring for henne, selv om ikke alt var ren juss, men hun ble kjent med byggesøknader og offentlige anskaffelser, som er lovregulert og juridisk mat.

På VIP-senteret ble hun samtidig introdusert for andre bedrifter og mennesker som hun ikke visste eksisterte. Et av firmaene var Ocean GeoLoop, som skal drive med karbonfangst i havet.  

– Jeg har blitt kjent med Verdal på en annen måte, mener 25-åringen som har tilbragt det meste av oppveksten i Forbregd/Lein i Stiklestad. Hun har også trådt sine barnesko i Kongsberg og Kirkenes.

Som en konsekvens av møtet med Ocean GeoLoop har hun også valgt havrett som et tilleggsfag ved masterstudiet i rettsvitenskap. Hun skal skrive masteroppgave i år, og uten at hun vil røpe altfor mye, så røper hun at oppgaven har noe å gjøre med sommerjobben hun fikk i år.  

STUDENTLIV: Bergen er en fin studentby, men det er godt å komme heim også, mener Sanna som under koronanen var mye hjemme i Verdal og studerte. Nå bor hun på hybel i Møllendal i vestlandshovedstaden. Foto: Privat

– Jeg startet å studere juss fordi jeg alltid har hatt en sterk rettferdighetssans. Strafferett var det jeg interesserte meg for til å begynne med, men det har helt klart endret seg underveis, sier sisteårsstudenten som nå skal være i forkant med CV-en og gjøre seg klar for å jobbe fulltid når hun avslutter studiet neste sommer.

 

På andre året

Johannes Voll (24) er en annen ung verdaling som har jobbet for Spera i sommer. I motsetning til Sanna valgte han en veldig «tradisjonell» sommerjobb i forhold til yrkesvalget. Johannes studerer på fjerde året til sivilingeniør i industriell økonomi og teknologiledelse ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås.

– Dette er mitt andre år hos Spera. Jobben er tverrfaglig og kompleks, akkurat som jeg ønsker å ha det, sier 24-åringen fra Leirådal.

– Jeg visste tidlig hva jeg ville utdanne meg til, så dette er midt i smørøyet for meg, sier Johannes som ikke utelukker å flytte tilbake til Verdal – en gang. Men han har en kjæreste fra Stange i Hedmark som er ferdig utdannet til sommeren. Da vil nok hennes jobbvalg bestemme hvor han havner, innrømmer han.

 

Et samfunnsoppdrag

Verdal Næringsforum (VNF) har over lengre tid jobbet med å få studenter hjem til relevante sommerjobber. Mange har fått jobb, noen med en gang, mens det for noen har tatt litt lengre tid.

Daglig leder Ingrid Furunes Dahl i VNF hadde nettopp avsluttet en telefonsamtale med Sanna da hun skulle ta lunsj med de andre på VIP-senteret. Hun spurte daglig leder Dag Voll hos Spera AS rett ut, om ikke han kunne tenkt seg en jusstudent i bedriften i sommer?

 

Voll innrømmer han ble litt overrumplet av spørsmålet, for de har ikke hatt studenter med juridisk bakgrunn hos seg tidligere. Men han var ikke sen om å bestemme seg. Spera AS tar inn 1– 2 studenter hvert år, for som han sier:

– Det er viktig, det er faktisk et samfunnsoppdrag, i mine øyne. Vi gir dem backing og studentoppgaver – og så har de ofte andre innfallsvinkler enn oss. Det gir oss på kontoret mye tilbake.

NYTTIG: Studenter i sommerjobb gir mye tilbake til bedriftene mener daglig leder Dag Voll i Spera AS

Spera har ti fulltidsansatte på kontoret i Verdal, og Voll mener at alle vokser på å få inn folk som tenker annerledes. Nye tanker er viktig. Han synes det er kjempeartig at Sanna har valgt å gå videre med erfaringene hun høstet i sommer. – Det gir noe tilbake til oss i Spera, det at vi ser at vi har gjort noe riktig, mener han.

Industriens Dag er åpen for alle interesserte. Påmelding skjer her:

INDUSTRIENS DAG 2021 – Industrinavet i Trøndelag

* Skrevet av Markedsavdelingen Mediehuset Innherred