DUMPERKJØRING: Det er et stykke fra merkeklær og høye hæler til jobben som dumperkjører, noe hun praktiserer med jevnlige mellomrom. Foto: Privat.
DUMPERKJØRING: Det er et stykke fra merkeklær og høye hæler til jobben som dumperkjører, noe hun praktiserer med jevnlige mellomrom. Foto: Privat.

Fra Gucci til dumper

Julie Brodtkorb (46) har tidligere vært ekstremt opptatt å være flink pike. Nå er hun sjef for et av de mest mannsdominerte miljøene i Norge, i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF). Da passer det godt å begynne å kjøre dumper og bruke snus.

 

Hun vokste opp i Singsaker i Trondheim. Siviløkonom fra NHH. Høyrepolitiker. Har ledet Høyres kvinneforum, sittet i partiets arbeidsutvalg og vært kommunikasjonssjef. Fra 2013 til 2017 var hun stabssjef for tidligere statsminister Erna Solberg (H). Julie Brodtkorb jobbet tett med Erna Solberg lenge før vår tidligere statsminister ble en suksess, med status som landsmoder. 

Men hun har alltid vært opptatt av å være flink pike, og da blir du veldig sårbar, sier hun – og til Aftenposten i fjor fortalte hun hvordan hun minnes at den minste negative kommentar om noe hun hadde gjort, kunne sende henne rett i grøfta.

LUNSJPRAT: De gule arbeidsklærne er aldri langt unna når Julie besøker sine medlemsbedrifter. Her fra en lunsjpause hos Henrik Steine i Norheimsund. Foto: Privat

I MEF derimot har folk det med å si ting rett ut. Hun synes det er befriende å være i møter med mennesker som sier det de mener, i motsetning til i politikken. Derfor er hun egentlig litt ferdig med politikk, kunne hun fortelle hovedstadsavisen.

– Her vet jeg at folk sier ting rett ut. Det er alltid en entreprenør som er fornøyd, og alltid en som ikke er det. Dermed er jeg trygg hele tiden.

Entreprenørenes øverste sjef snakker seg fort varm om sine medlemmer.

– Dette er en bransje fylt av folk som snakker «rett fra levra» og har godt humør! Alt som bygges i Norge er avhengig av en maskinentreprenør. Uten oss hadde det ikke vært bygget bygg, for du må ha grunnarbeid, du hadde ikke hatt vann i springen, du hadde ikke hatt veier å kjøre på, og det hadde ikke gått tog. Alt er avhengig av at MEF-ere har vært ute og jobbet, konkluderer hun.

Julie kommer til Industrienes Dag og skal snakke om rekruttering og utvikling av fremtidens anleggsarbeider.

– Hva er viktigst for deres bransje?

– Svært viktig å få flere skoleplasser. Etterspørselen etter lærlinger er svært stor, og det er viktig at snittet for å komme inn anleggsteknikk ikke blir så høyt at praktikerne ikke kommer inn. Det blir et av mine viktigste poeng.

NAVN: Julie Margrethe Brodtkorb

ALDER: 46 år

BOR: Smestad i Oslo

KJØRER: Tesla X

STILLING: Adm. dir MEF (maskinentreprenørenes forbund), leder Norges Bank representantskap og leder Kringkastingsrådet NRK

UTDANNING: Siviløkonom fra NHH

SER HELST PÅ: Stort fjell med masse puddersnø

HØRER HELST PÅ: Nyheter

LESTE SIST: «Verden som var min», Kjetil Bjørnstad

REISER HELST TIL: Fjell i Norge, favoritter er Ringstind, Kalven, Smørstadbreen (Sognefjellet)

HOBBY: Fjellturer både vinter, høst, vår og sommer

BRENNER FOR: At alle får brukt sine gode egenskaper! Anleggssektoren god på å få inn mennesker som trenger en ny sjanse. Et av våre fem barn er fosterbarn og det har også gitt meg gode perspektiver på å legge til rette for alle uavhengig av bakgrunn.

DUMPERKJØRING: Det er et stykke fra merkeklær og høye hæler til jobben som dumperkjører, noe hun praktiserer med jevnlige mellomrom. Foto: Privat.

– Du er «ferdig» med politikk og å være flink pike, sier du – og har begynt å kjøre dumper og bruke snus. Er det litt 40-årskrise?

– Eller starten på 50-årskrisen, ler hun. Nei, snus er ikke bra. Var aldri planen å starte. Men så var jeg lærling på anlegg i Mosjøen og dumpersjåfør. Når de andre tok en pris i pausen, tenkte jeg at jeg kunne prøve. Jeg er vel beviset på hvor avhengighetsskapende det er. Så til de som ikke snuser: Ikke prøv!

Julie bor i en enebolig i Smestad på Oslos vestkant, med samboer og fem barn. De tre biologiske barna er 13, 15, og 18. Et fosterbarn er 15 år, i tillegg har hun et bonusbarn på tre år. Det er hektiske dager i hjemmet, og utenfor.

– Du har hatt en del å ta tak de siste to årene – i saken om ny oljefondsjef og som leder av kringkastingsrådet. Pluss tenåringsbarn og sjef i MEF. Hvordan får du tid til alt?

– Jeg er ganske god på å jobbe konsentrert om det jeg holder på med og trives med å jobbe. Koser meg gjerne en lørdag kveldmed forberedelser til møte Norges Bank eller Kringkastingsrådet. Samtidig tror jeg en viktig egenskap jeg har er at når jeg er sliten, er jeg veldig god på å koble ut. Gjerne med en fjollete film sammen med alle tenåringene eller en fjelltur med kjæresten gjerne i telt. Sover aller best i telt!

– Hva er det trønderen Julie Brodtkorb liker best med Trøndelag? Er du ofte hjemme i Trondheim?

– Jeg har både foreldre og en bror i Trondheim, men jeg har vært lite Trondheim under koronaen naturlig nok, men trives godt i byen, for den har jo alt; Bymarka tett på for turer, lefser på Elgsethytta, fantastiske restauranter og cafeer og et rikt kulturliv.

– Når besøkte du Verdal sist?

– Verdal har jeg faktisk ikke besøkt i jobb. Var der for mange år siden med min far. Så jeg forbinder det med kvalitetstid med far min. Han jobbet mye så da var det ekstra kos når bare vi to dro på tur.

– Er det noen kjentfolk du skal innom og ta en kopp kaffe med?

– Ja, faktisk – jeg har tenkt å være så freidig at jeg inviterer meg selv til Røstad Entreprenør AS med Jon Sellæg og Stein Arild Risan AS med Sissel og Stein Arild. Det gleder jeg meg til.

INDUSTRIENS DAG 2021 – Industrinavet i Trøndelag

* Skrevet av Markedsavdelingen Mediehuset Innherred