Industritapas på Øyna
Øyna kulturlandskapshotell på Inderøy er et av landets mest særegne hoteller. Her er det klart for industritapas under Industriens Uke – kortreist mat og drikke – samt nettverksbygging med panoramautsikt.
Arrangementet Industritapas har lange tradisjoner i forbindelse med Industriens Uke. Det er ikke tilfeldig at årets lokasjon ble det spesielle hotellet på Inderøy. Når næringslivet samler seg her for faglig påfyll i kombinasjon med lokal mat og drikke, er det på åstedet for en fantastisk innovasjonsreise. Fra bondegård i storslåtte omgivelser til et av Norges flotteste hoteller med 18 rom bygd inn i bakken.
Artig å vise frem det vi har skapt
Det forteller Frode Sakshaug, bonden som ble hotelldirektør. Han og kona Kristine Daling Sakshaug (51) synes det blir artig å vise fram Øyna Park og Kulturlandskapshotell til næringslivet og de som deltar på Industriens Uke.
– Dette blir stas. Det er ikke sikkert så mange av deltagerne har vært her før. Dette er ellers første gangen vi har industritapas, smiler vertskapet på Øyna.
– Det hele startet først på 2000-tallet. Og det var utsikten fra gården som var utgangspunktet. Vi ble også litt inspirert av «Den Gyldne Omvei». Vi ønsket å finne på noe skøy. Jeg var bonde med gris i fjøset, mens Kristine jobbet som fysioterapeut. Det første vi begynte med var putball golf. Jeg tror dette var i 2003.
Seks byggetrinn og Skybar
Siden har det hele ballet på seg. I starten var de tre ansatte. Nå er den faste staben på Øyna økt til 20, men i alt 46 navn står på lønningslista.
– Vi har hatt seks byggetrinn. Det første var i 2006, mens det siste tilskuddet, den nye sky baren, ble tatt i bruk i april i år. Hotellet ble åpnet i juni 2020, midt i starten på koronaperioden. Vi hadde tilnærmet fullt belegg fra starten av. Det tok helt av, sier Frode som vil fortelle mer om den eventyrlige reisen til Øyna Parken AS under industritapasen.
I dag er helgeturister, konferanser og bryllup de tre hovedelementene i driften på Øyna. På sikt er målet å videreutvikle og komplementere produktet. Blant annet med forskjellige aktiviteter.
– Vi satser på ro, samt god mat og drikke. Vi lager menyer ut fra de leverandørene vi har i nærområdet. Ellers har vi tatt vare på utsikten i alle rom, og vi håper gjestene får en helhetlig opplevelse her. Det er utsikten som er hovedfaktoren, understreker Kristine.
Prisbelønnet
I 2021 fikk Øyna Parken AS den nasjonale Bedriftsutviklingsprisen i landbruket. Prisen, som er et NM i bedriftsutvikling, ble utdelt av Innovasjon Norge og Landbruksdepartementet.
– Denne utmerkelsen setter vi stor pris på. Ellers er vi blitt kjent på grunn av arkitekturen, forteller Sakshaug.
Med panoramautsikten som den mest iøynefallende dekorasjonen, er hotellet tilpasset naturen på sin helt unike måte. I de fantastiske rammene vil vertskapet by på lokale godbiter og dermed gi grunnlaget for den verdifulle nettverksbyggingen som industritapasen står for.
– Vi vil ha en stående buffet med «småmat», der du kan spise og bevege deg samtidig. I tillegg kan du snakke med folk mens du nyter den kortreiste fingermaten, sier hotelldirektøren.
Spennende innlegg
Det er ikke bare Frode Sakshaug og Øyna Parken som har en suksesshistorie å slå i bordet med under tapaskvelden på Inderøy. I samtale med ikke ukjente John Northug vil daglig leder Håvard Gausen i Inderøy Slakteri AS fortelle hvilke grep som måtte til å for å gjøre bedriften mer bærekraftig.
– Ikke en stein ble liggende urørt da vi lette etter elementer som kunne endres, poengterer lederen av slakteriet.
Inderøy er også en energismart kommune. I møte med en overhengende energikrise har kommunen lent seg framover og tenkt nytt. Christina Wolan fra Smartgrids vil fortelle om det omfattende og spennende prosjektet som handler om å bruke mindre og produsere mer energi selv.