Foto: Sparebank 1 SMN
Foto: Sparebank 1 SMN

Veien fra motgang til medgang

Få enkeltpersoner har fått sine egne nedturer så til de grader eksponert i media som Marit Bjørgen, da hun gikk på sitt livs smell. Prosessen hun gjennomgikk for å snu krise til suksess, står definitivt til etterfølgelse.

Da resultatene uteble og en lovende skikarriere plutselig så ut til å ha nådd sin ende, måtte Bjørgen røske i hele sin tilværelse. Tre år senere stilte hun til start i VM med en lang, grundig og omfattende prosess bak seg. Det endte med fire gullmedaljer og var starten på en eventyrlig epoke som skidronning.

Relevant for alle

Foto: Sparebank 1 SMN

Det hun gjennomgikk, mener hun har stor overføringsverdi for både samfunn og næringsliv.

– Jeg tenker at vi alle kommer til å få motgang, eller har opplevd motgang i livet. Det skjer uansett hva vi driver med. Så handler det om hvordan man løser det. Og hvordan man kommer seg ut av det, fastslår Bjørgen.

– Motgangen gjorde at jeg selv utviklet meg som skiløper og menneske, poengterer den tidligere toppidrettsutøveren, som etter vendepunktet ble tidenes mestvinnende VM-medaljør i langrenn, med 26 medaljer.

Inntar scenen på Stiklestad

På den store fagkonferansen under Industriens Uke inntar Bjørgen scenen for å dele av sine erfaringer og fortelle om viktige momenter fra den tunge snuoperasjonen.

– Det er inspirerende å være tett på så mange flinke folk fra næringslivet. Jeg vil fortelle om hva jeg gjorde, og hva som fikk meg til å gjøre en endring, sier hun. Og forteller videre at hun kommer til å dele sine tanker om hvorfor det tok tre år før hun tok tak og skapte en endring.

– Jeg kommer også inn på hvilken påvirkning media hadde i denne perioden, lover Bjørgen.

Beslutningen om å legge opp som skiløper, kom i 2018 etter OL i Pyeongchang. I dag bor hun på Holmenkollen sammen med samboer Fred Børre Lundberg og deres to barn.

Etter skikarrieren har hun blant annet vært hyrt inn som trener av næringslivet, ved Asko og Norgesgruppen. I tillegg reiser hun rundt og holder foredrag basert på lærdommen fra et langt liv i idretten.

Krever hard jobbing

– Det viktigste jeg har lært fra idretten er at det kreves mye hard jobbing for å lykkes. Da må man ha den indre motivasjonen til å kunne utvikle seg, og legge ned den jobben som kreves. Dette å bli god sammen med andre, samt utnytte kompetansen som er i laget til å utvikle hver og en i gruppen. Da hever hele gruppen seg, sier Bjørgen.

Hvordan vi jobber med målsetting og utvikling, og hvordan vi prioriterer for å lykkes er overførbart til de fleste deler av samfunnet, understreker hun.

Foto: Sparebank 1 SMN