ARTIG PROSJEKT: Elevene fikk prøvd seg som rørleggere, midt i skoletiden, i Vuku. De tok det med et smil. Markedet vokser, og mangelen på utdannede fagfolk er skrikende. Foto: Ingrid Dahl Furunes
ARTIG PROSJEKT: Elevene fikk prøvd seg som rørleggere, midt i skoletiden, i Vuku. De tok det med et smil. Markedet vokser, og mangelen på utdannede fagfolk er skrikende. Foto: Ingrid Dahl Furunes

Bare rør!

Rørleggerbransjen trenger folk. I pilotprosjektet «SAMMEN FOR FAGET» besøkte de 10. trinn ved Vuku Oppvekstsenter. Det ble mye rør for ungdommene. Men de koste seg.

Prosjektet «SAMMEN FOR FAGET» skal gi ungdommene innsikt i et yrkesfag – skape interesse for faget og hjelpe dem i å gjøre et veloverveid valg når de skal velge retning i den videregående skolen.

ARTIG PROSJEKT: Elevene fikk prøvd seg som rørleggere, midt i skoletiden, i Vuku. De tok det med et smil. Markedet vokser, og mangelen på utdannede fagfolk er skrikende. Foto: Ingrid Dahl Furunes

Kent Are Helden er daglig leder ved Comfort S-Rør i Verdal. Han var til stede under besøksdagen i september og føler at dagen var en suksess.

– Den ble positivt mottatt, av alle. Vi stilte med tre mann og føler det var verdt det. Neste runde er i oktober/november og da besøker vi 8.trinn ved Verdalsøra.

– Hvorfor et sånt prosjekt?

– Det er viktig at vi klarer å fange opp de som normalt sett ikke ville sett til rørleggerfaget også, ikke nødvendigvis bare de «skoleleie», men også de som er teoretikere. For det viktig å forstå at det finnes så mange muligheter i hvert enkelt yrke, mener Helden.  

REKRUTTERING: Målet er å rekruttere lokale ungdommer til rørleggerbransjen. Rørlegger Roger Karlsen hos Rørlegger`n viser elevene hvordan det skal gjøres. Foto: Ingrid Dahl Furunes

Comfort S-Rør har i dag fem lærlinger – totalt teller bedriften 40 ansatte. Helden er åpen for å ansette flere lærlinger, men det må være de rette med den rette innstillingen og interessen for faget, sier han.

 

FAKTA:

Prosjekt: SAMMEN FOR FAGET

Et samarbeid mellom:

  • RørTek Steinkjer
  • Comfort S-Rør
  • Rørlegger`n Verdal og Inderøy
  • Verdal Næringsforum
  • Verdal kommune
  • Vuku og Verdalsøra Oppvekstsenter
  • Trøndelag Fylkeskommune
  • Industrinavet i Trøndelag
  • Opplæringskontorene for byggfagene i Trøndelag

TALLKNUSING: Det er ikke bare praktiske oppgaver som skal gjøres, noe må regnes ut først også. Foto: Ingrid Dahl Furunes

VISER HVORDAN: En vaskeservant skal kobles på. Her viser Markus Henriksen fra RørTek hvordan det skal gjøres. Hele 52 elever var med på den første gjennomføringen i Vuku. Foto: Ingrid Dahl Furunes

Daglig leder Nils Inge Bjørklund ved opplæringskontorene for byggfagene i Trøndelag mener pilotprosjektet er viktig for alle yrkesfagene.

– Vi vil se om vi eventuelt viderefører prosjektet med andre yrkesfag. Vi har midler ut 2022 fra Trøndelag fylkeskommune. Vi har første en seanse der vi forteller elevene om utdanningsmulighetene og om yrket, så får de prøve seg med praktiske oppgaver.  

– Vi håper å få laget et «letthus», en slags arbeidsstasjon, for elevene. Der kan vi gjøre arbeidsoppgaver som er relevant for yrket.

– Sånn som situasjonen er i dag, så har yrkesfag et større behov for lærlinger enn rørleggerbransjen. Blant annet malerfaget, blekk- og ventilasjon og taktekkerne.

Bjørklund, som har vært daglig leder ved opplæringskontoret for byggfag siden 2006, synes prosjektet er spennende. I første omgang er det bedrifter og elever i Verdal som er med, men han håper at andre kommuner og bedrifter kan bli med senere.

TRENGER MOTIVERTE FOLK: Rørleggerbransjen trenger flere lokale, dyktige, motiverte og godt utdannede fagfolk. Her er Comfort S-Rørs Kent Are Helden i gang med å vise 10. trinns-ungdommene hvordan ting henger i hop. Foto Ingrid Dahl Furunes

Ingrid Dahl Furunes, daglig leder i Verdal Næringsforum (VNF), mener responsen fra elever og lærere har vært overveldende. Hun mener dette er bare starten på lignende prosjekter. Det er lett å sette i gang, når man har så velvillige bedrifter i kommunen.

En liten «funfact», mener Dahl, er at de tre rørleggerbedriftene, som til daglig er konkurrenter, aldri hadde møttes før de stilte opp sammen i VNFs lokaler i VIP-senteret tidligere i sommer.

– Dette er reelt samarbeid, som også er en merverdi i seg selv, mener næringsforumets daglige leder.

Industriens Dag er åpen for alle interesserte. Påmelding skjer her:

INDUSTRIENS DAG 2021 – Industrinavet i Trøndelag

* Skrevet av Markedsavdelingen Mediehuset Innherred