BRILLEFIN: Med fortid i Oakley har Stian flere hundre solbriller sortert i skuffer, her og der. Som voksenlærling i Elman fikk han muligheten til en sikker jobb i et framoverlent firma – som har masse oppdrag og skriker etter nye elektrikere.
BRILLEFIN: Med fortid i Oakley har Stian flere hundre solbriller sortert i skuffer, her og der. Som voksenlærling i Elman fikk han muligheten til en sikker jobb i et framoverlent firma – som har masse oppdrag og skriker etter nye elektrikere.

Fra Oakley til Elman

Utelivsansikt, «skiboms» og Oakley Warrior. Veien til Elman har vært en spennende reise for Stian Eleseus Baugh (40). Men nå føler han seg endelig hjemme.

 

Stian har gjort mye i sitt liv. Han prøvde først å bli best på alpin – for han var god, og på kretslaget. Miljøet i alpinbakken i Henning og i Sæli skiklubb var fenomenal. Han ler høyt når han tenker tilbake: – Jeg skulle jo bli den neste Lasse Kjus og Kjetil Andre Aamodt.

Stian, som er oppvokst på Søndre Egge i Steinkjer, har alltid jobbet med et eller annet – særlig utelivsbransjen har stått ham nær. Fra han var 18 år, jobbet han en del på utestedet Molly i Steinkjer, og han var også innom Onkel Oskar i Kongens Gate.

Men å stå på ski eller være involvert i skirelaterte greier har Stian alltid hatt en dragning mot. For etter året i Steinkjer, ble han rastløs igjen. Turen gikk til Gol i Hallingdal på folkehøyskole for å stå på ski og snowboard. Der tok livet en ny vending.

– Før jeg sluttet på skolen, ble jeg ringt opp av dem som hadde snowboardmerkene Planet Earth og Rip Curl. Dermed begynte jeg som salgsagent med hovedkontor på Hamar – og dro rundt om i hele landet i et par år.

 

FAKTA: Voksenlærling
* Er du over 21 år, kan du inngå lærekontrakt i en bedrift uten å ha gått videregående skole. Dette kan du gjøre uavhengig om du har rett eller ikke har rett til opplæring.

  • Som voksenlærling har du selv ansvaret for å finne deg en bedrift som vil ta imot deg som lærling. Denne bedriften må være godkjent av fylkeskommunen som lærebedrift. Hvis bedriften ikke er godkjent som lærebedrift, kan den søke fylkeskommunen om godkjenning slik at du kan begynne der som lærling.
  • Læretiden ute i bedrift er vanligvis 4 år. (Noen elektrofag har 4,5 års læretid). I løpet av disse årene vil du også få undervisning i fellesfag og programfag. Men det gis ikke skoleundervisning i læretiden, hvis det ikke er voksenopplæring. Har du relevant skolegang eller praksis fra før kan læretiden kortes noe ned.

Elektrofagenes opplæringskontor nord i Trøndelag – https://www.efont.no 

Byggenæringens Landsforening – Flere veier til fag-/svennebrev (bnl.no)

Trøndelag Fylkeskommune – Opplæring i bedrift – Trøndelag fylkeskommune (trondelagfylke.no)

Alt om kurs og utdanninger – Elektriker | Utdanning.no

 

Uteliv og reising

I løpet av tida som salgsagent flyttet Stian tilbake til Trondheim igjen. En ny telefonsamtale skulle gi nye muligheter. I mars 2008 ble han oppringt av noen som hadde fått tips om den utadvendte steinkjerbyggen – for de skulle starte et tre-etasjer høyt utelivssted i Trondheim, Crash.

Han startet som bartender, et halvt år etterpå var han barsjef. Stian steg raskt i gradene.

Januar 2010 fikk han nok en telefon. Denne gang om å bli driftssjef for hele utestedet. Den jobben hadde han i to og et halvt år – til midten av 2012.

BRILLEFIN: Med fortid i Oakley har Stian flere hundre solbriller sortert i skuffer, her og der. Som voksenlærling i Elman fikk han muligheten til en sikker jobb i et framoverlent firma – som har masse oppdrag og skriker etter nye elektrikere.

Stian stod på bar bakke uten jobb da utestedet stengte, men gjennom gode venner ble det en løsning. To kompiser hadde agenturene på blant annet skimerket Armada og brillemerket Oakley, så det ordnet det seg med noe å gjøre. Stian var ikke sen om å si ja til tilbudet. Han og samboeren Tina var da etablert i Byåsveien i Trondheim.

På visittkortet hans stod det «Oakley Warrior». Han betjente de største kundene i hele Norge. Det ble mange skidestinasjoner som Hemsedal, Geilo og lignende. Han hadde middager med kunder og kvitteringer ble sendt til regnskapskontoret i Dublin i Irland.  

– Det var en spennende tid sier Stian – men det ble mye reising og tid borte fra familien.

 

Steinkjer neste

I 2013 var Tina og Stian blitt foreldre til lille Ella, og prioriteringene begynte å endre seg. De bodde i en horisontaldelt bolig i Trondheim og ville ha mer plass å boltre seg på, både ute og inne. Tanken på å flytte hjem til Steinkjer meldte seg. Lysten på enebolig kom. Nå bor familien i drømmehuset sitt i Johan Bojers gate 9 i Steinkjer.

Stian fikk jobb som avdelingsleder på Expert i Steinkjer, men ønsket nye utfordringer.

– Jeg har aldri vært noen håndverker, men da vi pusset opp leiligheten i Trondheim, kom jeg i kontakt med en elektriker og merket at jeg fikk interesse for faget. Da vi flyttet til Steinkjer i 2015, vokste interessen og lysten på å prøve meg, forteller han.  

Han begynte på voksenopplæringen i 2017, og etter hvert startet han som lærling hos Elman. Sammen på service med fagansvarlig Knut Arne Martinussen storkoste han seg hver dag på jobb. Stian tok fagprøven i april 2021.

– Jeg trives kjempegodt hos Elman. Ingen dager er like, sier Stian.

 

Alle har muligheten

Rune Busch er daglig leder på EFONT, Elektrofagenes opplæringskontor, nord i Trøndelag. Han er krystallklar på at alle i Norge kan bli hva de vil, når de vil.

KLAR TALE: Rune Busch er daglig leder på EFONT, Elektrofagenes opplæringskontor, nord i Trøndelag. Han er klar på at alle i Norge kan bli hva de vil, når de vil. Det er lov å gjøre om feil valg, derfor er voksenlærlingeløpet er fint alternativ for dem som mistrives med det de holder på med i dag. Foto: EFONT

– Jeg bruker å si det på en enkel måte: Finn deg en elektrofagbedrift, så ordner vi med en lærlingkontrakt. Har du vært akademiker, lastebilsjåfør eller tømrer, det har ingenting å si, du kan alltid velge på nytt, sier Busch.  – Spesielt Trøndelag fylkeskommune er unik her. Vil du gjøre et omvalg, så gir de tilskudd, mer enn noen andre fylkeskommune i landet. Vi har en bra overvekt på de som går normalløpet fra VGS, men det er mange voksenlærlinger rundt omkring.

Det er «skjit-enkelt», ler Busch. – Jeg har alltid kalt en spade for en spade, og dette mener jeg. – – Alt av ekstra opplæring foregår i arbeidstida, ingen dag- eller kveldsundervisning på skole. Det er bare å ta kontakt, avslutter han.

Tema for Industriens Dag 2021 er “Kompetanse og rekruttering”. Industriens Dag er åpen for alle interesserte. Påmelding skjer her:

INDUSTRIENS DAG 2021 – Industrinavet i Trøndelag

* Skrevet av Markedsavdelingen Mediehuset Innherred