GLEDER SEG: Grete Ingeborg Nykkelmo (58) gleder seg til å komme tilbake til Trøndelag og snakke om rekruttering og kompetanse gjennom Ungt Entreprenørskap.
GLEDER SEG: Grete Ingeborg Nykkelmo (58) gleder seg til å komme tilbake til Trøndelag og snakke om rekruttering og kompetanse gjennom Ungt Entreprenørskap.

Gründerboom – under koronaen

Daglig leder Grete Ingeborg Nykkelmo i Ungt Entreprenørskap (UE) har merket en gründerboom det siste året. Til Industriens Dag kommer hun for å snakke om det hun brenner for – å bygge broer mellom skole og næringsliv.

– Vi har merket en sterk vekst i gründervirksomheter det siste året. Om det har noe med pandemien å gjøre er usikkert, men det lover godt, mener Nykkelmo som skryter av samarbeidet med kommunene – at de har blitt bedre på å nå ut til ungdommen.

– I Verdal har vi i UE lang erfaring med brobyggingen mellom skoler og næringsliv. Det er viktig at det gjøres enkelt for lærerne som skal nå ut med dette til ungdommene. I Nord-Norge finnes en arena der lærere møter næringslivet.

Nykkelmo er oppvokst i Selbu i Trøndelag og utdannet sivilingeniør fra NTNU. Hun startet karrieren som avdelingsingeniør i Telenor, gikk senere over til kommunikasjonsfaget og hadde blant annet ansvar for virksomhetens 150-årsjubileum. Hun har senere vært markedssjef i Statkraft, hvor hun jobbet med merkevarebygging og samfunnsengasjement. Hun var i mange år toppidrettsutøver i langrenn og skiskyting, og var også markedssjef under VM i Trondheim i 1997. Før hun startet i UE i mai 2017, hadde Nykkelmo jobbet i fem år som kommunikasjonsdirektør i Veidekke.

DRØMMEJOBBEN: Å få unge til å tenke nytt og skape verdier for fremtiden synes Nykkelmo er både meningsfylt og spennende.

FAKTA:

NAVN: Grete Ingeborg Nykkelmo

ALDER: 58

BOR: Maridalen, nord i Oslo

STATUS: Gift med Vegard Ulvang, to barn: Nora og Runa

KJØRER: Rulleski, sykkel og bil (hybrid)

STILLING: Administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap

UTDANNING: Sivilingeniør NTH (NTNU) 1981

SER HELST PÅ: Nyheter, debatt («NRK fortsatt best») og ski- og skiskyting

HØRER HELST PÅ: Det spreke 80- og 90-tallet

LESTE SIST: Helga Flatland: Et liv forbi

REISER HELST TIL: Hytta i Selbu

HOBBY: Har fått meg valp

BRENNER FOR: Entreprenørskap i utdanningen – viktig kompetanse for de unge!

KJENT FOR: Tidligere langrennsløper og skiskytter. Individuelt VM-gull på ski 20 km i Seefeld i 1985, individuelt VM-gull i sprint skiskyting (7,5 km) i Kontiolax i 1990. Bronse 5- og 10 km individuelt på ski i VM-85. Sølv i skiskyting 15 km i 1990. To sølv på stafett i ski og skiskyting, i 1985 og 1990. Nummer to sammenlagt i verdenscupen i 1984/85. Tildelt Egebergs Ærespris i 1990 og Olavstatuetten i 1985

 

Da Grete Ingeborg Nykkelmo var 12 år, i 1974, kom skistjernene til NM i Selbu. Det som skjedde da, var at hun fikk den påvirkningen og motivasjonen hun trengte for å bli en mester på ski ti år senere. Hun mener Ungt Entreprenørskap på samme måte motiverer og påvirker ungdom til å bli gode – i hva som helst.

– Jeg hadde aldri noen drøm om å bli stjerne på ski som liten, men de beste sliløperne i Norge kom til Selbu, og vi så at de var jo bare mennesker, de også. Vi så også at veien til de beste ikke var så lang som vi trodde. I tillegg tjente Selbu IL godt på mesterskapet, så året etter ble det bygd ei lysløype, og da ble det et miljø for å kunne trene og å prestere, forteller hun. – Det er mange paralleller til Ungt Entreprenørskap i dette, å bygge bro mellom de unge og de beste, å lære å bruke verktøyene for å få til noe bedre, inspirere, være forbilder og å skape motivasjon.

For Grete Ingeborg startet det med husmorskole og gymnas i Selbu, så skigymnas på Heimdal i Trondheim. Skikarrieren var en eneste opptur i begynnelsen av 80-årene.

– Hva ser du på som høydepunktet i karrieren din?

– Jeg hadde to år som var veldig bra. Under verdensmesterskapet i Seefeld i 1985 tok jeg gull på 20 kilometer, sølv i stafett og bronse på 5 og 10 kilometer. Men så kom sykdom og motgang, og jeg trøblet med å komme tilbake. Det ble for mye for kroppen, og jeg ble fulltidsstudent.

Det var over 90 søkere til stillingen som daglig leder i Ungt Entreprenørskap Men det var en enstemmig ansettelseskomité som innstilte Nykkelmo til stillingen. Hun startet 1.mai i 2017. Til UE sa hun den gangen:

– Jeg gleder meg til å begynne i det som for meg fremstår som drømmejobben! Det å få unge til å tenke nytt og skape verdier for fremtiden synes jeg er både meningsfylt og spennende. Jeg håper å kunne bidra med mine erfaringer fra næringslivet og fra frivillige organisasjoner.

Nå kommer hun til Verdal og Industriens Dag 17. og 18.november.

– Hvilket forhold har du til Verdal, Levanger og Innherred?

– Jeg har ei søster som bodde på Levanger, så jeg er godt kjent på Levangernesset, og på Vulusjøen har jeg deltatt i skirenn. Vi hadde samling i UE i Verdal for to år siden, så jeg gleder meg veldig til å komme tilbake. Det er alltid trivelig å komme tilbake til Trøndelag.

FAKTA:

Ungt Entreprenørskap – UE.no

  • Ungt Entreprenørskaper en ideell, landsomfattende organisasjon som sammen med utdanningssystemet, næringslivet og andre aktører jobber for å utvikle barn og unges kreativitet, skaperglede og tro på seg selv.
  • Ungt Entreprenørskap består av en nasjonal enhet (Ungt Entreprenørskap Norge) og 11 selvstendige fylkesorganisasjoner.
  • UE ble etablert 21. oktober 1997. Gjennom den europeiske organisasjonen JA Europesamarbeider vi nært med søsterorganisasjoner i 38 land i Europa. Ungt Entreprenørskap er medlem i JA Worldwide, en verdensomspennende organisasjon

Industriens Dag er åpen for alle interesserte. Påmelding skjer her:

INDUSTRIENS DAG 2021 – Industrinavet i Trøndelag

* Skrevet av Markedsavdelingen Mediehuset Innherred