IMG_82899

Næringslivet samles på Innherred

I åtte år var Industriens Dag et fast arrangement på Innherred. I fjor ble konseptet utvidet til Industriens Uke, og i år, på tiårsjubileet, gjentas suksessen.

– Dette er utrolig givende arbeid, sier Christian Wee. Han er daglig leder for Proneo, og leder programkomiteen for Industriens Uke.

Arrangementet foregår hvert år i uke 46. I år betyr det mandag 13. november til og med torsdag 16. november.

Relevant for hele næringslivet

– Tittelen er Industriens Uke, men årets tema er FOLK, og det finnes ikke en bransje som ikke vil oppleve årets program som relevant, sier han.

– Det er også fullt mulig å melde seg på som privatperson, så man trenger ikke være tilknyttet en bedrift for å ønske å lære mer om alt det vi tilbyr gjennom uka, fortsetter han.

Bak Industriens Uke står Industrinavet i Trøndelag, med flere samarbeidsaktører som representerer det meste av næringsliv i regionen. 

Og det er litt av et program som er snekret sammen. I løpet av fire dager strekker seks arrangement seg over fem kommuner. Da skal det litt til å være like relevant i alle tilbud.

Enormt program

– Ja, det kan du si, det er jo selvsagt den store utfordringen når vi setter sammen noe som dette. Samtidig mener jeg virkelig at vi har klart akkurat det, sier daglig leder for Innherred Næringsforening, Ingrid Dahl Furunes, mens hun beskriver et mangslungent program på inn- og utpust.

Teknologi og rekruttering

Mandag er åpningsdag, i Levanger kommune. VR-teknologi skal demonstreres av Håvard Sørli fra Tindved Kulturhage, mens NTEs Lornts Tønne og Håvard Grøtan Nilsen skal holde foredrag om kunstig intelligens. Samtidig krever alt fremskritt sitt av folka som jobber med det, derfor har programkomiteen henta inn professor emeritus ved Nord Universitet, Kjell Aage Gotvassli, til å snakke om ledelse i endring sammen med Malin Solheim fra LO.

Tirsdag er det ungdommen som står i sentrum, når Verdal vgs åpner sine halldører for Møteplassen, treffpunktet for regionens næringsliv og et tusentall elever.

– Møteplassen har vært fast innslag under Industriens Uke helt fra begynnelsen. Her handler det om å la elevene møte arbeidslivet ansikt til ansikt. Å få oppleve det utrolige jobbmarkedet vi faktisk har her på Innherred, på nært hold og få opp øynene for mulighetene her. Og det handler om at næringslivet får lov til å selge seg inn for våre ungdommer, bruse med fjæra og vise seg frem litt, forklarer Furunes.

Sirkulærøkonomi og kraftdiskusjoner

På Steinkjer inviteres deltakerne med til Salmars rike for å diskutere sirkulærøkonomi og grønt skifte. Deltakerne blir tatt med på en reise fra fiskeslam og husdyrgjødsel til biogass, salat- og urteproduksjon, jordforbedringsprodukter og CO2 med matkvalitet.  Og dersom det viser seg å være mulig, kan det også åpnes for en omvisning på Salmars nye fabrikkanlegg.

– Vi krysser fingrene for at det kan gå i orden, men det er uhyre strengt, vi er ei stor gruppe, og små marginer kan føre til at det ikke blir gjennomførbart. Så vi tar det som en bonus dersom det blir mulig, sier Wee.

Nytt av året er at Industriens Uke også innlemmer Snåsa som vertskapskommune.

– Vi synes det er veldig spennende å kunne tilbringe halve dagen på Saemien Sijte og diskutere kraftutfordringene der. Hele regionen, og hele landet, kjenner på utfordringene med for lite kraft. Det løfter vi opp og diskuterer flere mulige tilnærminger til problemet, forteller Furunes.

Den store Fagkonferansen

Som alltid avsluttes Industriens Uke med Fagkonferansen. Da er det Verdal som er vertskap, nærmere bestemt Stiklestad.

– Vi har fått med oss noen veldig sterke kvinner i Berit Svendsen og Silvija Seres på scenen, så det er vi utrolig fornøyd med. Svendsen er en nasjonal lederprofil med enorm erfaring, både i lederskap og teknologi. Det blir stas. Og Seres har vi hørt før på Fagkonferansen, til utrolig gode tilbakemeldinger fra publikum. I år skal hun igjen se på fremtidens trender og hva som venter oss, sier Wee.

I tillegg til Svendsen og Seres, som på hver sin måte er hovedtalere på Stiklestad, byr Fagkonferansen på en kombinasjon av lokale og regionale aktører som setter Innherred på agendaen. Som bosted og arbeidssted skal Innherred ligge helt i tet, men hvordan skal vi komme dit? Bedriften Induform, Prosjektet Heia Innherred, børsnoterte Ocean Geoloop og lekne, men kritiske Superponni er blant dem som skal borre i det spørsmålet.

– Og så har vi henta hit representanter fra Molde-regionen, som står i særklasse når det gjelder arbeidet med å fremme egen regions attraktivitet. Deres «Bli med hit»-prosjekt har veldig mange elementer som vi kan lære fra, sier Furunes.

Nettverksbygging

– Og så er jo nettverket noe av det viktigste med hele Industriens Uke. Det handler om fag og kompetansepåfyll, men det handler også om at aktører i regionen treffer hverandre, knytter kontakter, blir kjent og samhandler. Det er slik vi lager et sterkt næringsliv – gjennom samhold, sier Furunes.

– Derfor er arrangementer som stunda etter Fagkonferansen så viktig. Vi ser at næringslivet ønsker seg uformelle treffpunkt, og det skaper vi her. Når den faglige delen av dagen er avslutta, inviterer vi til uformelle og gode samtaler over mat og drikke. Det kan faktisk aldri undervurderes, heller ikke som problemløsningsarena, smiler Wee.